DSpace talpykla

VŠĮ K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje besigydančių pagyvenusių ir vyresnio amžiaus pacientų maitinimosi ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Talačkienė, Lina
dc.date.accessioned 2019-06-14T11:36:31Z
dc.date.available 2019-06-14T11:36:31Z
dc.date.issued 2019-06-11
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1595
dc.description The role of nutrition in patients undergoing nursing and supportive care in hospitals is crucial for the preservation and enhancement of health, and for slowing the progression of the disease. Therefore, dietary care for them should be right, healthy, diverse and balanced, in line with the recommended nutritional peculiarities of older people in personal health care facilities. The aim of the bachelor thesis. To evaluate the nutritional peculiarities of elderly and older patients in PI K. Grinius treating nursing and supporting treatment hospital. Research tasks: 1. To describe the nutritional peculiarities of elderly and older people and the impact of physiological and biological changes on their diet. 2. To explore the eating habits of elderly and older people. 3. To distinguish the eating habits of elderly and older patients in PI K. Grinius treating nursing and supporting treatment hospital. The test group consisted of 52 targeted patients aged up to 64 and over 80 years of age admitted to K. Grinius treating nursing and supporting treatment hospital for the elderly (P3) diet. Anonymous questionnaire was used for the research, where the respondents themselves subjectively evaluated their eating habits. Data was processed in MS Excel. The analysis of the results showed that two–thirds of the respondents were eating 3–4 times a day and most snacked with snacks between the main meals brought by visitors. Only a quarter of patients eat fresh vegetables every day, milk and its products – only 13 percent and only one fifth of respondents drink the recommended amount of water. 54 percent of respondents do not salt already made dishes and do not sweeten hot drinks. Analyzing the results of organizing nutrition care work, it was found that most patients do not eat a larger or smaller portion of the total hospital food they receive and 43 percent said that the reason was that they were not hungry or accustomed to eat less. The majority of patients thought the food was delicious in the hospital, but there was a lack of variety in the assortment of dishes, one fifth said that the dishes they served were not always warm. The survey revealed that 86 percent the respondents are interested in their health–friendly diet and half of them would like to change their eating habits. Conclusions. The dietary habits of older patients are not good for their health, inappropriate eating mode, low consumption of fresh vegetables, dairy products, and insufficient drinking water. It is recommended to update the menus in PI K. Grinius treating nursing and supporting treatment hospital, taking into account the comments made by respondents and based on the latest recommendations of nutritionists. en_US
dc.description.abstract Baigiamąjį bakalaurinį darbą sudaro trys dalys. Pirmoji – teorinė dalis skirta literatūros analizei, antroji – empirinio kiekybinio tyrimo darbo metodui ir organizavimui, trečioji – tyrimo rezultatams ir gautų rezultatų apibendrinimui. Tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros analizė apie pagyvenusių ir vyresnio amžiaus žmonių maitinimosi ypatumus ir fiziologinių bei biologinių pokyčių įtaką jų maitinimuisi. 2. Kiekybinis tyrimo metodas, anoniminė anketinė apklausa (raštu) apie ligoninėje besigydančių vyresnio amžiaus pacientų mitybos įpročius. 3. Statistinė duomenų analizė Microsoft Office Excel 2016 programa. Darbo tikslas: įvertinti pagyvenusių ir vyresnio amžiaus žmonių maitinimosi ypatymus VšĮ K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje. Darbo uždaviniai: 1. Aprašyti pagyvenusių ir vyresnio amžiaus žmonių maitinimosi ypatumus ir fiziologinių bei biologinių pokyčių įtaką jų maitinimuisi. 2. Išsiaiškinti pagyvenusių ir vyresnio amžiaus žmonių maitinimosi įpročius. 3. Išskirti pagyvenusių ir vyresnio amžiaus žmonių mitybos įpročius K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje. Rezultatai ir išvados: 1. Atlikti moksliniai tyrimai bei sveikatos rodiklių stebėsena rodo, kad daugumos vyresniųjų Lietuvos gyventojų mityba nesubalansuota ir nepalanki sveikatai ir tai atsispindi sergamumo rodikliuose. Su mityba susiję dominuojantys sveikatos sutrikimai yra širdies-kraujagyslių ir onkologinės ligos, didėjantis sergamumas cukriniu diabetu ir kt. 2. Su amžiumi vykstantys virškinimo sistemos organų pakitimai, turi įtakos vyresniojo amžiaus žmonių mitybai. Mažėja maisto kiekio ir energijos poreikis, tačiau kai kurių gyvybiškai svarbių organizmui medžiagų kiekis išlieka toks pats ar net padidėja, dėl sumažėjusios absorbcijos. Todėl ypatingai svarbu, kad pagyvenusiųjų ir vyresnio amžiaus žmonių mityba būtų subalansuota, kad užtikrintų pakankamą baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų poreikį, nes jie reikšmingi gyvybiškai svarbių sistemų atsinaujinimui, raumenų stiprumui ir imunitetui. 3. Pusė tyrime dalyvavusių respondentų nesuvalgo viso ligoninėje skirto maisto ir užkandžiauja dienos metu tarp pagrindinių valgymų lankytojų atneštu maistu, - tai neatitinka rekomenduojamo valgymo režimo vyresnio amžiaus pacientams. Dauguma apklaustųjų pasirenka sveikatai palankų maisto ruošimo būdą, vartoja augalinės kilmės riebalus ir apie pusė tiriamųjų papildomai nesaldina karštųjų gėrimų ir nesūdo jau pagamintų patiekalų, kas atitinka vyresnio amžiaus žmonių grupei teikiamas mitybos specialistų rekomendacijas. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Mitybos įpročiai, maitinimasis, senėjimas, virškinamasis traktas en_US
dc.title VŠĮ K. Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje besigydančių pagyvenusių ir vyresnio amžiaus pacientų maitinimosi ypatumai en_US
dc.title.alternative Nutrition Peculiarities of Senior and Older Age Patients Hospitalized at the Public Enterprise K. Grinius Hospice en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra