DSpace talpykla

Pieno produktų vartojimo ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Strujeva, Aleksandra
dc.date.accessioned 2019-06-14T11:19:02Z
dc.date.available 2019-06-14T11:19:02Z
dc.date.issued 2019-06-11
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1592
dc.description Relevance of the topic. In the healthy food pyramid, dairy products take the third place. According to WHO, a healthy person is recommended to eat two or even three portions of dairy products per day. Research has shown that milk contains more than two hundred different micro and macro substances needed by the human body, but there are some people who do not tolerate milk sugar (lactose). Lithuania, adult lactose intolerance appears to be 31-36 percent. cases. For 7-year-olds, 9 percent, for 10-year-olds 20 percent, and for 12-14-year-olds the level of intolerance are similar to adults (Urbonas, 2016). The aim of the research. To evaluate respondents dairy products consumption peculiarities Research tasks. 1.To research scientific literature on milk and dairy products. 2. To find out respondents habits of to dairy products consumption. 3. To reveal respondents senses after consuming dairy products. Empirical research methodology and contingent. The following empirical research methods were applied: 1. Analysis of scientific literature on milk and its effects on the body. 2. Quantitative research method, anonymous questionnaire about dairy products consumption peculiarities 3. Statistical data analysis using Microsoft Office Excel 2016 program. The research was conducted in january to april of 2019. Data was collected via social networks. The questionnaire consisted of 21 questions. Questionnaire was answered by 204 respondents. Received questionnaire data was processed by Microsoft Office Excel 2016 program and the results are graphically represented in the empirical part of the paper work. Based on the results of the study, dietary recommendations were prepared for respondents who are lactose intolerant. Results and conclusions of the research. 1. According to scientific literature, milk is a perfectly balanced product that meets all the needs of the human body. Dairy products are rich in essential amino acids, proteins, vitamins, calcium and magnesium. However, the use of dairy products may lead to undesirable signs of lactose intolerance. 2. The majority of older respondents use dairy products less frequently than younger respondents. Older respondents are more likely to prefer sour milk products and butter. Younger respondents use milk and yogurt more often. 3. The majority of younger respondents are feeling fine after consuming dairy products. In a larger group of elderly people, the consumption of dairy products causes a variety of negative symptoms like: diarrhea, nausea, vomiting, abdominal pain, carving, and increased gas accumulation. It can be said that a large proportion of older respondents do not tolerate lactose en_US
dc.description.abstract Baigiamąjį bakalauro darbą sudaro trys dalys. Moklinės literatūros analizė, epirinė tyrimo dalis, rezultatai ir išvados. Tyrimo metodai. 1. Mokslinės literatūros analizė apie pieną ir jo produktų poveikį žmogaus organizmui. 2.Kiekybinis tyrimo metodas, anketinė apklausa apie pieno produktų vartojimo ypatumus. 3.Statistinė duomenų analizė Microsoft Office Excel 2016 programa. Darbo tikslas. Įvertinti respondentų pieno produktų vartojimo ypatumus. Darbo uždaviniai. 1.Aprašyti mokslinės literatūros šaltinius apie pieną ir jo produktus. 2.Atskleisti respondentų pieno produktų vartojimo įpročius. 3.Išskirti respondentų, vartojančių pieno produktus, pojūčius. Rezultatai ir išvados. 1. Mokslinės literatūros duomenimis pienas yra puikiai subalansuotas produktas, atitinkantis visus žmogaus organizmo poreikius. Pieno produktuose gausu nepakeičiamų aminorūgščių, baltymų, vitaminų, kalcio ir magnio. Tačiau kartais vartojant pieno produktus gali pasireikšti nepageidaujamas požymis – laktozės netoleravimas. 2. Didžioji dalis vyresnio amžiaus respondentų pieno produktus vartoja rečiau nei jaunesnio amžiaus respondentai. Vyresnio amžiaus respondentai dažniau renkasi raugintus pieno produktus bei sviestą. Jaunesnio amžiaus respondentai dažniau vartoja pieną ir jogurtą. 3. Vartodami pieno produktus didžioji dalis jaunesnio amžiaus respondentų jaučiasi gerai. Didesnei vyresnio amžiaus žmonių grupei pieno produktų vartojimas sukelia įvairių neigiamų simptomų: viduriavimą, pykinimą, vėmimą, pilvo skausmą, raižymą, padidėja dujų kaupimasis. Todėl galima teigti, kad didžioji dalis vyresnio amžiaus respondentų netoleruoja laktozės. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Pienas, pieno produktai, vartojimas, pojūčiai, laktozė, laktozės netoleravimas. en_US
dc.title Pieno produktų vartojimo ypatumai en_US
dc.title.alternative Peculiarities of the Consumption of Dairy Products en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra