DSpace talpykla

Sergančiųjų arterine hipertenzija maitinimosi ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Rudzevičiūtė, Gražina
dc.date.accessioned 2019-06-14T11:07:15Z
dc.date.available 2019-06-14T11:07:15Z
dc.date.issued 2019-06-11
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1590
dc.description The topic of the bachelor thesis: Peculiarities of nutrition of patients with arterial hypertension (AH ). Description of the work. Every second resident of Lithuania dies from heart diseases and hypertension (AH). According to the author E. Rinkuniene (2013) Cardiovascular Diseases have become epidemic – with AH are sick about 60 percent of middle aged patients and 78 percent of OAPs. Healthy lifestyle, healthy nutrition help to avoid the diseases as well as are beneficial for those who have been diagnosed with Cardiovascular diseases (Gavelienė, 2019). The aim. To determine the nourishment peculiarities of patients with AH. Tasks. 1. To describe the influence of healthy lifestyle and nourishment to AH. 2. To evaluate the knowledge of healthy eating of AH patients. 3. To study and analyse the eating habits of the patients with AH. The methodology of the empyrical research. With the permition of X hospital ethics comission (5- 149) in 2019 January – April the study was completed (Agreement number F13-176). The method of research – anonymous survey. In the survey participated 103 AH voluntaree patients of cardiology departament of X hospital. The survey was created using standart questionnaire. To make statistical analysis was used Microsoft Office Excel 2010 program. Based on the results of the study, nutrition and lifestyle recommendations were prepared for patients with AH. Work results: 85,4% of research respondents claimed that lifestyle influences AH treatment. 56,3% of respondents addmitted of gaining the information about the nourishment having hypertension. However, only 31,3% followed the healthy eating recommendations. 60,2% of respondets expressed their wish to get more information about the nourishment. 40,7% of patients evaluated their eating habits as beneficial to their health. In the study 37,9% of respondents eat healthy balanced food. The 26,2% confessed that they do not pay any attention and meaning to their diet. 73,8% of respondets agree that balanced diet improves their physical and mental health condition. The patients with AH would like to get more information about healthy eating from their GP doctors and only 8,7% of respondents expect to get this information from the dietician. Conclusion: 1. Healthy lifestyle has a huge impact on the treatment of hypertension. According to scientific research, a balanced diet prevents from development of different diseases and helps to control their progress. 2. The meaning of balanced diet to the progress and treatment of hypertension is obviously addmitted by the majority of respondents. The one quater of the survey participants expressed their doubts to the benefits of the balanced diet for AH treatment. 3. Less than a half of the respondents diagnosed with AH consume healthy foods. The respondents prepare food themselves and eat regulary at the same time. en_US
dc.description.abstract Baigiamąjį bakalauro darbą sudaro: įvadas; teorinė dalis (mokslinės literatūros analizė); empirinio tyrimo dalis (metodologija, tyrimo rezultatai ir jų apibendrinimas); išvados; rekomendacijos. Tikslas. Nustatyti sergančiųjų arterine hipertenzija maitinimosi ypatumus. Uždaviniai. 1. Aprašyti maitinimosi ir gyvensenos įtaką arterinei hipertenzijai. 2. Įvertinti arterine hipertenzija sergančių pacientų žinias apie sveikatai palankų maitinimąsi. 3. Išanalizuoti sergančiųjų arterine hipertenzija maitinimosi įpročius. Darbo rezultatai. 85,4 proc. tyrimo dalyvių sutiko, kad gyvenimo būdas turi įtakos AH gydymui. Atsakiusių, kad jiems buvo suteikta informacija apie maitinimosi įtaką gydant AH buvo 56,3 proc., tačiau šių rekomendacijų laikėsi tik 31,3 proc. iš jų. Daugiau informacijos apie maitinimąsi gauti pageidavo 60,2 proc. tiriamųjų. Savo maitinimąsi, kaip palankų sveikatai, vertino 40,7 proc. tiriamųjų. Tyrime dalyvavo 37,9 proc. tiriamųjų, valgančių sveikatą tausojantį maistą, o 26,2 proc. tiriamųjų nurodė neteikiantys reikšmės tokiam maistui. 73,8 proc. tiriamųjų teigia, kad tinkamai maitinantis galima ženkliai pagerinti savijautą ir sveikatos būklę. Daugiau informacijos apie maitinimąsi, sergant AH tiriamieji norėtų gauti iš šeimos gydytojų, o iš dietistų – tik 8,7 proc. apklaustųjų. Išvados: 1. Sveikatai palankus gyvenimo būdas daro didelę įtaką arterinės hipertenzijos profilaktikai, o susirgus ir ligos eigai. Mokslinių tyrimų duomenimis racionalus maitinimasis neleidžia išsivystyti įvairioms ligoms, o joms progresuojant padeda jas valdyti. 2. Subalansuoto maitinimosi reikšmę arterinės hipertenzijos eigai ir gydymui supranta didžioji dauguma respondentų, tačiau abejojančių maitinimosi įtaka buvo net ketvirtadalis apklausos dalyvių. 3. Sveikatai palankų maistą valgo mažiau nei pusė arterine hipertenzija sergančių respondentų. Didžioji dalis respondentų maistą gaminasi patys ir kas dieną valgo tuo pačiu metu. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Maitinimasis, arterinė hipertenzija, gyvenimo būdas en_US
dc.title Sergančiųjų arterine hipertenzija maitinimosi ypatumai en_US
dc.title.alternative Peculiarities of Nutrition for Patients with Arterial Hypertension en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra